Ucapan Berbuka Puasa ***Kontroversi!

Belum pun seminggu ummat Islam berpuasa, kita sudah dikejutkan oleh sebuah ucapan berbuka puasa (grafik) yang sangat kontroversi. Ucapan yang dihasilkan oleh seorang remaja cina dan pasangannya yang agak terkenal melalui beberapa kes ketelanjuran video-video luc** mereka. Kedua-dua mereka adalah graduan lepasan sebuah universiti di Singapura. Dari mata kasar, ucapan tersebut tiada apa yang pelik… cuma apa yang ditulis sahaja sudah menghina Islam dengan menulis “Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh… Wangi, enak, menyelerakan!)” Pada masa yang sama, mereka sepatutnya faham akan larangan Islam terhadap Babi, memandangkan mereka dilahirkan dan membesar di sebuah negara Islam, Malaysia. Lebih parah apabila mereka meletakkan logo Halal JAKIM pada ucapan mereka tersebut.

Image

Apa-apapun, ummat Islam seharusnya lebih sensitif di atas kecenderungan orang bukan Islam yang sentiasa mencari jalan menghina Islam dengan pelbagai cara. Walau apapun tindakan yang diambil, ia mestilah menjadi contoh dan teladan kepada yang lain supaya ia tidak berulang dan bukannya sekadar melepaskan batuh di tangga.

Walaupun begitu, sikap ummat Islam di Malaysia hari ini juga perlu dikemaskini, marilah kita sama-sama menjadi ummat yang menuruti jalan Allah dengan sepenuhnya. Ini sekurang-kurangnya dapatlah menjawab persoalan kenapa golongan ini cenderung buat begitu??? Cuba slidik dri kita… adakah slama ini kita terlalu belembut dengan kata lain tidak pernah menghalang mereka berbuat perkara yg mereka suka (berjudi, clubbing, arak, parti, dan lain-lain) dan sangat hormati perkara-perkara yang terkait ibunda (bahasa, sekolah, makanan, gaya hidup, dan lain-lain) mereka. Atau kita belum lagi menjadi seorang Muslim yang sebenar keseluruhannya? Cuba bayangkan, di dalam ayah2 dan abang2 bersolat terawikh, masih ada anak-anak dan adik-adik kita yang berpeleseran dan tidak tentu arah tujuan di jalanan ataupun di depan kaca TV. Dimana silap kita…

sekadar pandangan, mohon ditunjuk jika tersilap. Wallahua’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s