SPM ooooh SPM!

Ai ai semua, semalam kputsan SPM kuar. Semua calon yg dh amik exam last year leh mula tgok hasil cane kan… ade yg dpt bgus n ade gak yg dpat cukup2 mkan @ biase2 aje n ramai jugk yg dpat sikit2. Bila tgok laporan surt kabar kita, bnyak highlight pasal kjayaan straight A+’s ~ ada yg 9A+, 10A+, 8A+ dan bla bla bla… tapi yang dapat gagal x pnah pulak dorang nk tunjuk kan. Sptutnya kita kna thu tu brapa sttistik kggalan plajar SPM saban thun. Watever la, bkan kita yg amik exm pun kan… Tahniah kpd yg bjaya n cuba lg pada yg kurg bjaya yer.

Apa yg nk citer hari ni psal pngalamn aku la mase amik SPM dulu, dh lame dh… thun ni dh msuk thun yg ke-11. Wow lame tu… masa tu xde A+ bagai, hnya ade A1, A2, B3, B4 n etc. Masa tu punya la besengkang mata nk mngadap SPM ni, blajar bsungguh2 la pendek kata, tapi aku bkan budak sains pun… just teknikal jek (bkan budk2 favorite la kan). Kitorg ni bnyak main sbnarnya… hahahah. Ingt lagi masa ujung2 form 5 ckgu add math msuk klas pastu nangis, dia cite klas kitorg smu dpat rendah untk add math dlm ujian, masa tu smua diam n tunduk, tpi ckgu tu mmg baik… dia layan je kerenah bbudak terutmanya kami la. Dia ckap, “ckgu dh xtahu nk buat camana, saya dh ajar smua tapi knp awak smua xboleh buat” – kitorg diam je x ckap apa2. Lepas tu bru la sedar sikit, pegi cri ckgu kat biik dia klau x leh wat soklan add math. Yang heranya math mod kitorg skor, mgkin add math ni adik bradik tiri je kot dgn math mod. hahaha!

Bila result kuar, semua cam takut je nk gi tengok… ade yg xnak gi amik result awal2. Saje pegi lewat2 sbab xnak jumpa ngan kawan2 yg lain, mgkin malu la kot. Aku x pun, dh thu result kuar, aku gi je la sekolah. Tngok2 aku dpat sempoi2 je… 3 bijik je A, tupun A2. yg lain2 B n C (kira semua pass la… kecuali!!!). Add math xleh dselmatkan, aku dpat llus je (7D), tapi xpe la sbab masa ujian aku slalu dpat 9G.  Best student skolah aku mase tu hnya dpat 5A1 je kalau aku xsilap la, tapi tu pun dh bangga giler2. Nak cari org yg dpat straight A’s tu mmg susah kot zaman tu, kalau ada pun sgat lah sedikit. KENAPA BOLEH JADI MACAM TU YER??? aku pun heran, adakah sistem dulu lebih kompleks? atau skarang level SPM diturunkan… macam2 fikir. Tapi skarag org yg dpat bnyak2 A ni macam ramai sesangat la pulak. Ramai gak kwan2 aku yg dpat masuk U (diploma) especially UiTM la. Tapi aku x bjaya msuk diploma, poli malas lak nk apply sbab aku x bcita2 nk teruskan bidang teknikal (hahah pelik kan). Aku tggu je form 6, amik STPM. Masa STPM aku amik Economics then smbung blaja degree di Sintoque, US dlm bidng Media… xde relation lgsung kan, dri teknikal lompat ke economy, pastu Media.

Lepas keja 3 thun aku smbung lagi blaja. Skrg dh smpai stu lg tahap, Master. Syukur sbb dberi kmudahan olehNya utk smbung blaja. ok untk master aku buat bidng sama ngan degree – New Media. InsyaAllah, dlam stahun lebih gak la mkan masa, lpas tu abes la. Lecturer aku ckap, pperiksaan yg pling susah bagi kita di Malaysia ialah SPM. Exam lain mmg x sesusah SPM – sama ada diploma, degree, ataupun master semuanya bgantung pada komitmen kita pada courses yg kita amik tu.

Pesan kpd adik2 diluar sana, jgn malas2 blaja… dpat result sempoi2 (bukan straight A’s) pun xpe, asalkan nak belajar. kalu ada prasaan nak blajar n minat blaja, insyaAllah semua akan mudah. Jgn fkir org yg dpat semua C tu akan gagal dlm hidup dia, ingat kjayaan didlam hidup kita bkan brgantung kpada A semata2 tapi ALLAH… Kemahuan + Usaha + Masa = Kejayaan. Berjaya bukan bmakna org tu bnyak duit, ada rumah bsar, mewah, ade keje besar n bla bla bla. Kejayaan bagi aku ialah seorg yag sederhana, dia bebas dan setiap langkahnya tidak terhalang oleh ssuatu kecuali Allah. Wallahua’lam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s