Selngkah sebagai rakyat UiTM

Salam to all, hari ni ak nk tlis pasal dri aku ni yg bakal mnjadi rakyat UiTM bermula dri bulan ini sehingga la ke tarikh, masa, waktu yg aku pun xtahu… yg pasti bila aku dh grad dn M E r D e K a !!!! aku pun heran knp aku leh jadi rakyat UiTM… heheheh simple je story dia, of kos la sbb aku apply… pastu dpt offer… pastu otomatik la dpt kan. Untk pngtahuan smua, ak akn smbung master kat situ d sbuah faculty yg agak tua. Cuak la jugak sbab dh bbrapa thun benti blajar, even bkerja sbgai pngajar.. kedua2nya berbeza okay. Risau, malu, segan, malas, jemu, takut, cemas, serba salah, dan bla bla bla semua persaan bcampur baur.

Knp aku nk smbung kat UiTM yer? no. satu sbab course dia mnarik, rmai family n kwan2 dh bjaya hasil dri u ni, dan sbab2 lain iaitu…. UiTM ni memng femes la stu malaysia, maklum la u yg agak lama, semua bumi lak tu, lg plak bnyak dh alumni dia yg bjaya n jadi org bsar2 (even u lain lg bnyak kot) hehehhe. Dulu masa aku abes SPM, nk sgt msuk UiTM ni sbab mind set masa tu ingat UiTM ni sgt bgus… smua mlayu n bumis, high quality, smua english power, n bla bla bla. bila kengkwan yg dpt smbung kat situ, kitorg cam respek jek… heheheh pngalamn silam. Tapi bila dh kenal UUM, aku jadi lupa UiTM, bagi aku UUM is the bagus one, hehehhe. Tpi itooo x bmakna aku bnci UiTM, ooo tidk sama skali, jgn marah yer dak2 UiTM. Buktinya skrg aku pun smbung lg blaja kat sini, okay…

Cabaran hari pndaftaran agak mmuaskan even bnyak poblem yg kna hadap, antaranya proses amik gmbar untk matric card sgt lama n gmbar xcntik. Ok doesn’t matter la, its not a big deal pun. Lpas tu kna bratur untk byar sticker, 2 hengget je tp kna bratur pnjang2 smpai kluar dwan, ingat ke terus dpt sticker… rupanya byar je. sticker kna apply online n tggu approval bru leh pegi amik kat pjbt polis bntuan dia. Katanya kalau x byar on that day jugak, pndftaran x complete. ape2 je lah, logiknya kalau byar masa collect sticker tu pun ok kot! mmm

Hari taklimat faculty plak, aku gi amik sticker n terus lkat kat kete dgn bangganya,,, hehehhe. Tapi baru nk park kete terus polis dtg gtau xleh paking. Dia tnya, awk ni student ke? baru e? ak ckap la ye. dia ckap lg student x leh paking kcuali di pdg kawad shaja n naik bas kliling kampus. ooo okay, then apa guna sticker tu?????? just hiasan ker? xkan la paking tepi2 jalan pun prepared for staff? wow ramainyer staff! so surprised.. mmm🙂 ok xpe, ak gi je la pusing2, dh tgok polis td dh xde, aku park je tpi jln dkat2 HEP n Library tu. tapi risau la takut kna clamp, kna byor 110 RM okayy. mahal tuuu. tapi nseb baik, x kna. Syukur3x.

Kali terakhir nk gi submit form kat faculty, aku follow la arahan dorng suh paking kat pdg kawad kan, naik bas gi fac, bas benti jauh gak dri fac… kna jln kaki. kalau bawak artwork cane?? ujan cane?? watercolor cair aper! mmm, sabor jer lahg! yg terakhir skali ialah psal gate pass, dean ckap lpas pkul 6 leh bwak kete masuk dlm kaw parking fac sbb staff dah balik. tapi dh pegi tmpat nk activate gate pass tu, dia ckap fac awk x boleh masuk forever. 24 jam no entry okay! ak gtau, td dean ckap boleh, pe cer??? dia kata dh ramai yg dtg tnya, tp fac awk mmg x bleh. mmmm stu lg penyeslan kat situ.Oh UiTM ku. Apa2pun ak bsyukur sgt sbab UiTM bagi pluang kat ak untk jadi salah sorg drp rakyatnya. Tq bery2 mas.

Jgn amik ati yer kwan2, hnya luahan hati smata2 n tdak terkait2 dgn mana2 manusia sma ada yg masih bernafas ataupun sdah x bnafas lagi. Finallly aku berdoa kepda Allah SWT untuk pmudahkan pngajian aku ni… dipercepatkan dan diberikan sgala pertlonganNya dlm mnyiapkan sgala tgasan, amin. InsyaAllahh.

uItm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s