Teringin nak gi Brunei Darussalam …

Nak menulis aje yer, kali ni nak share sket pasal keteringinan aku nak gi Brunei. Mase kecik2 dulu (setelah mengenal dunia luar), aku mula terasa yang Brunei tu best sbab orang2 dia n budaya melayu becampur ngan budaya etnik borneo yang xde pd melayu Semennjung. Kat sane Masjid dia lawa2, dgar2 cerita buat ngan mas e? kalo kat Malaysia wat ngan mas dh lame kena curik (heheheh) kot. Hari tu dh gi Sabah, skarg gatal kaki lak nk gi Brunei tapi Kuching pun ade dlm front list gak ni…. adoi, AirAsia pun bnyak buat pomotion, tiket kalu under RM30 tu kire murah la kan… bajet2 under RM100 pegi balik, cmpur hotel, makan n shoping sket mmbawak ke 5-6 ratus (cantek r). Misi aku nk mnjajah dunia luar ni baru je bmula sbnarnya… muda lagi kan, pelan2 dow!

Best ke Brunei?? bnyak gak blog yg aku bace tadi cerita psal pnglaman dorang gi sane… ade yg kate best n ade gak yg kate kurang best n ade gak yg kate x syok. Kat kolej tmpat aku keje neh ade lah sorang student dari Brunei, tu pun bukan org asal Brunei… dia asal India, ikut ayah buat bisnes di Brunei n stay sane… bile aku tnya best x Brunei, dia ckap biase2 je n BSB pun xdelah happening sgt macam KL atau bndar2 lain. Kalo kite phatikan, orang kite jarang gi sane untk mlancong, kalo pegi pun atas urusan kluarga, jemputan kawen n urusan keje. Kalo dgar org kite ni, rata2 mesti pegi Bandung, Medan, Pekan Baru, Jakarta, Phuket, Bali, Vietnam, Bangkok n lain2. Tapi yg heran, org Brunei pun xramai dtg Malaysia kan… jarang jumpa dorang kat KL neh, even student Brunei pun xbnyak kat univsty n kolej kite. Kenape yerk? of kos la tmpat sndri lg selesa kan, atau mgkin dorang xsuka mlancong dekat2 kot… terus pegi Europe, Jepun, Korea n bla2. Pnah gak la aku sembang2 ngan kwan, diorg ckap kat Brunei tu mndamaikan n tenang jek, jalan2 raya pun lancar n xde lopak2, semua kemudahan terbaik dh disediakan utk rakyat… jadi sbab tu kot rkyat dia cam dh selesa even bnyak duit, diorng pun x ramai…

Dulu mase tgok gambar2 @ orang2 Brunei kat TV memang suka sbab diorang ade gaya sendiri… lelaki pakai baju melayu lengkap bsampin n besongkok, yg pompuan lak ayu n comei2 lak tuh, pkai baju kurung bunga2 ngan tudung pun bunga2 gak. Anak2 pompuan Brunei nmpak lebih terkawal n malu2, hehehhe kulit puteh gebu mcam cina, rata2 semua pakai tudung. Kalo ade jodoh ngan orag Brunei ok gak, heheheh berangan lah plak… tapi jauh sgt la beb, nnti nk blik raya mesti susah. ish melalut ke situ lak, InsyaAllah ade rezeki aku nnti mnjejakkan kaki ke bumi Brunei, amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s