Jalan-jalan di Sabah, Negeri di Bawah Bayu (Bhg.1>>Intro)

Mei aritu aku n da geng pegi Sabah… sebnarnya dh lame plan nk gi jalan2 ke sabah @ Sarawak, tapi asyik btangguh ajer. Last2 booking gak tiket round trip RM64 pergi KK. Kire ok la kan, kurg dri 100.. hehehe almaklumla kitorg ni bkanye kaya, cuti2 bajet ok la…. xsaba nk naek flight sbnarnya, ni la 1st time… hehehe org kg la katekan.

Dh 2 bulan tggu, kitorang naik bas dri KL Sentral ke LCCT. Sesampai je kat sane jam dh pkul 11.30 am, so cepat2 kitorg check in n msuk departure room smpai lunch pun xsempat. Nseb baek la ade kdai nsi lmak kat dlm tu, bleh jugak upah perut aku yg dh lapor ni, hehehe bkan ape takut tlepas flight… dlm tiket tulis pkul 12.50 pm belepas. Memula nk melangkah kaki naek flight ni rase exited la jugak, takut pun ade… hehehhe tapi syiok beb. hehehhe, berngkt la kmi ke Kota Kinabalu Internatnl Airpot.

Bila smpai kat sane, nmpak cam dh petang… jam baru pkul 3.30 pm, ape2 lah! yg pting aku dh mnjejakkn kaki ke bumi Borneo. Kitorg dpat kad sorang satu, kna simpan n jaga elok2 selama berada di Sabah ni, ada tulis had jgka masa dduk x mlebihi 90 hari, kalo ilang xleh balik la yer? waaaa. Naseb baik la, kwan aku yg join skali trip ni ade kwan yg blaja kat UMS, so dia la yg dtg amik kitorg kat airpot n hantar pegi Hotel. Kitorg pilih hotel bajet jer, Promenade Service Apartment dekat area Api-api Center, kire tgah2 bandar la sebab blkang hotel je ade Mall besar (Centre Point)… agak ok la, bilik n fasiliti pun ok cuma bkan kelas hotel la, tapi xpe lah asal bleh tido n rehat… kire macm apatment yg kat KL tu jugak. Lepas check in, terus msuk n solat Jamak Takhir n rehat2 jap. Baru nk rehat2, kwan aku satu sekolah dulu kol, dia mati2 nak kitorg pegi umah dia n bermalam kat sane. Adush, rosak la plan aku cenggini, tapi dh kputusan ramai kate nk pegi kitorg pun pergi la jugak. Kitorg kuar dari bilik yg baru je dduk bberapa mnit tu n trus pegi Stesen Bas Inanam, jauh jugak dari Bandar KK. kitorg amik bas ke Sandakan, RM30 sorang… btolak ke Sandakan pukul 6.30 pm, 5 jam baru smpai Beluran. Aduh penatnye… smpai kwan aku dh mabuk2 n pening xleh bediri, mahu taknye… jalan dia memg mncabar giler.

Ni la gambar Stesen Bas Inanam… same ngan semnnjung jugak, ade je ulat tiket. Pkul 11.00 pm kitorg pun smpai la kat pekan Check Point, daerah Beluran… kwan aku tu dh siap tunggu, ape lagi trus la blik umah dia. Lepas makan nasik ayam yg best (dia mask sndiri katenye) heheeh, kitorg pun tido la dgn kepentan, hahaha. Setakat tu je lah dulu untuk hari ptama di Sabah, tggu smbungan hari kedua plak. Wasalam.

One thought on “Jalan-jalan di Sabah, Negeri di Bawah Bayu (Bhg.1>>Intro)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s